
אבי יופה
מחקר חדש, שממצאיו פורסמו בירחון העולמי למחלת האלצהיימר (Journal of Alzheimer`s Disease), מראה כי התמודדות עם דיכאון בגיל צעיר בחיים (20) עלולה להגביר ב-59 אחוזים את הסיכון לפתח דמנציה בגיל מבוגר.
צוות החוקרים אסף נתונים לגבי 15 אלף חולים בגילים 20 עד 89, שהסכימו לקחת חלק במחקרים שעסקו בחקירת גורמי סיכון למחלות קרדיו וסקולריות וירידה בתפקוד המוחי בגיל הזקנה.
לאחר מכן הכניסו החוקרים את הנתונים למודל שחזה באיזה רמה דיכאון בגיל מוקדם בחיים עלול להיות מקושר להופעה של דמנציה. הם מצאו שדיכאון עלול להיות גורם סיכון שיש לשים אליו לב בטיפול בדמנציה אפשרית בגיל מבוגר.
אחד הדברים בעלי השפעה ישירה וחזקה על מצב הרוח שלנו ועל מערכת העצבים, הוא האוכל שאנחנו צורכים. העולם היום עשיר במזונות תעשייתיים שמשפיעים על צורתם ועל דרך האכילה שלהם. עובדה זו, יחד עם תחושת הסטרס המלווה אותנו באופן קבוע, עלולה להוות מתכון לבעיות רפואיות שיש לשים אליהן לב.
אורח החיים המודרני גורם לחשיבה שאין לנו זמן להכין אוכל בריא וביתי, שאוכל בריא אינו טעים ולכן המזון המהיר מהווה חלופה טובה יותר. אבל הרגלי אכילה לא טובים בגיל צעיר עלולים לגרום לדיכאון ולדמנציה בגיל מבוגר.
אנחנו מפתחים הרגלי אכילה המתבססים על אכילה רגשית, שבטווח הקצר גורמים לעלייה במצב הרוח אך בטווח הרחוק, שנים קדימה, מובילים למצב רוח ירוד, התכנסות פנימה והמון רגש שעלול להביא בסופו של דבר להוביל לדכדוך מתמשך.
לכן מומלץ לבחור בתפריט מגוון לאורך היום, ולצרוך בעיקר מזונות טבעיים ובריאים המחזקים מאוד את הגוף ומשפרים את פעילות המח.
כדי להבין טוב יותר מה היא תזונה נכונה למניעת ירידה ביכולות הקוגניטיביות בגיל מבוגר, ערין כמאל דקסה, נטורופתית ומנחת הורים המתמחה בטיפול טבעי בהפרעות קשב וריכוז, מציגה מספר סוגי מזונות שיכולים לשפר את מצב הרוח, לחזק את הגוף, להוריד את רמת המתח והלחץ ולמנוע דיכאון:
- מאכלים עשירים בנוגדי חמצון שנלחמים ברדיקאליים החופשיים המשתחררים מהגוף בזמן מתח ולחץ, ומשפעים על פעילות המוח והגוף ועל ההרגשה הכללית: פירות יער, ירקות ירוקים, כרובית, פלפלים ופירות הדר.
- מאכלים עשירים באשלגן וויטמינים ממשפחת B, שמחזקים את הגוף ותומכים בו במיוחד בעידן מרובה מתחים ולחצים. צריכת מזונות אלה יכולה להועיל לגוף לאחר חשיפה ממושכת למזון תעשייתי. לדוגמה: דגנים מלאים, קטניות, אגוזים מסוגים שונים, בוטנים, גרעיני חמניות וגרעיני דלעת.
- פחמימות מורכבות שמתעכלות ונספגות באיטיות, מה שמשפיע על תחושת השובע ומשפר את התפקוד היומי. העיכול האיטי מקל על תחושת העייפות וגורם לתחושה טובה המעלה את מצב הרוח: דגנים מלאים – שיבולת שועל, כוסמין, קינואה אדומה ולבנה ואורז מלא.
- מאכלים עשירים במגנזיום משחררים ומרפים את השרירים והגו, מחזקים את מערכת הלב וכלי דם ותומכים בתפקוד בלוטת יותרת הכליה: שקדים (רצוי להשרות אותם במים), אגוזים וירקות ירוקים (בעיקר תרד).
- מאכלים עשירים באבץ התורמים לחילוף החומרים של חומצות השומן החיוניות ומעודדים יצירת סרוטונין, המשפר את מצב הרוח ומפוגג מתחים ולחצים: זרעי שומשום (טחונים), קטניות, סוגים שונים של אגוזים וזרעי פשתן טחונים.
- מזונות המכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 וחומצות אמינו חיוניות, שיחד משפרים את פעילות הגוף, מעלים את מצב הרוח ומחזקים את פעילות המוח: דגי ים צפוני (סלמון), אגוזי מלך, שקדים, אצות, פירות ים, פולי סויה (אדממה), זרעים כמו זרעי דלעת וחמניות, יוגורט, פטריות וקינואה.