
המאכל עתיר הקלוריות חוזר בכל חנוכה בגרסה מושחתת יותר ויותר, אבל יש דרך להפוך אותו גם לפחות מזיק בכמה שלבים פשוטים למדי
אבי יופה
חג החנוכה נמצא מעבר לפינה ואיתו הסופגניות הטעימות של הרשתות השונות, שמנסות להמציא את עצמן מחדש בכל שנה ולפתות אותנו בעוד ועוד טעמים ייחודיים.
אבל סופגניות, כמו שכולנו יודעים, הן לא המזון הבריא ביותר שאפשר לצרוך וכל הטעמים השונים רק ממלאים את הגוף שלנו בכמויות גבוהות של סוכר.
"נוסף על הסוכר סופגניות מכילות גם שומנים מעובדים עם ערך תזונתי נמוך, המשפיעים לרעה על המצב הבריאותי של הגוף שלנו", מזהירה ערין כמאל דקסה, נטורופתית ומנחת הורים המתמחה בטיפול טבעי בהפרעות קשב וריכוז, וגם יועצת ומלווה משפחות לאכילה מחזקת.
"בסופו של דבר, סופגניות הן מאכל טעים ויפה לעין המורכב בעיקר מפחמימות ריקות הגורמות להשמנה".
אבל בחנוכה הקרוב אפשר גם אחרת והגיע הזמן לעמוד בהבטחה שלכם לעצמכם לאכול רק סופגניה אחת, ושתהיה קצת יותר בריאה ופחות מזיקה.
"מי שעדיין רוצה לשמור על בריאותו ולאכול סופגניות, יוצא לחיפוש אחר הדרך הסודית המאפשרת לו לאכול סופגניות מבלי להשמין", מסבירה כמאל דקסה.
"אני שמחה לבשר שזה אפשרי אם רק משנים כמה מהמרכיבים במתכון.
"רוב המתכונים הביתיים לסופגניות כוללים קמח, שמרים, שמן, סוכר, ריבה וביצים. אם רק נחליף שלושה נהנה מסופגניות טעימות ובריאות:
- החליפו את הסוכר הלבן בסוכר קוקוס - להוספת הסוכר למתכון תפקיד מאוד חשוב בהכנה, מכיוון שהוא עוזר לתפיחה ולתחושת האווריריות. הסוכר משפיע על בלוטות הטעם ומעורר בהן את הרצון לטעום עוד ועוד מטעמן המתוק של הסופגניות. אם נחליף את הסוכר בסוכר קוקוס נשמר את הטעם המתוק של הסופגנייה, גם את תפיחת הסופגנייה, והערך התזונתי שלה אף יעלה.
אם חשבתם להוסיף מייפל טבעי או סילאן דעו שהם פחות יתאימו למתכון זה, כי הם ישנו את צבע הסופגנייה ויפגעו בתחושת האווריריות. - החליפו את הקמח הלבן בקמח מלא - קמח חיטה נחשב לקמח קל שמשמר את אפקט האווריריות שכולנו אוהבים בסופגנייה ולכן אוהבים להשתמש בו, אבל שימוש בקמח מלא יוסיף לסופגניה גם סיבים תזונתיים המסייעים בתהליכי העיכול. אמנם החלפת הקמח הלבן בקמח מלא תשנה את הצבע של הסופגניה, אך היא גם תהפוך אותה לבריאה יותר בהשוואה לקמח לבן.
- החלפת השמן בשמן קוקוס או בחמאה צמחית - השמן עוזר לסופגנייה להיות יותר רכה וכייפית ללעיסה. אם תחליפו את השמן בשמן קוקוס או בחמאה צמחית המרקם של הסופגנייה לא יפגע והטעם אפילו יעבור שדרוג".
אם אתם רוצים לעבור צעד נוסף בדרך לסופגניות בריאות תוכלו לעשות שני דברים נוספים:
- החליפו את המילוי - במקום לבחור בממרח שוקולד או בריבה מעובדת בעלת חומרים משמרים, תוכלו להכין ריבה ביתית עם פחות סוכר או למלא את הסופגניה בממרח חלבה שהכנתם בעצמכם (מטחינה וסילאן).
- לאפות במקום לטגן – התוצאה תהיה שונה כי אכן יש הבדל בין טיגון בשמן לבין אפיה בלי שמן, אך האפייה בריאה יותר ודלת קלוריות.