
מידע חטוף
אם אתם הורים לילדים קטנים כנראה שניסיתם לתווך להם את נושא החטופים מהמלחמה ולא ממש הצלחתם. מדריכת ההורים נעמה צובל מציעה כמה עצות איך לעשות את זה נכון ומדגישה שמותר ואף רצוי לדבר על הכל
אין בית במדינת ישראל שלא צפה בשבועות האחרונים בשידורי הטלוויזיה שהקרינו שוב ושוב את צילומי החטופים והחטופות, ילדים ונשים, שחזרו משבי חמאס. אבל בלי לשים לב, או שאולי חלקכם דווקא שמתם לכך לב, גם הילדים שלכם צפו בשידורים. אם לא אז הם ודאי שמעו והבינו מה מתרחש, ושהמושג הזה "שבי" כבר לא היה חדש עבורם.
"כנראה שהילדים שלכם שמעו על החטופים ולכן כדאי שתדברו איתם על הנושא", מבהירה נעמה צובל, בעלת קליניקה לליווי משפחתי, מדריכת הורים, יועצת זוגיות, כותבת ומרצה בנושא זוגיות והורות. "רוצים לדעת איך לעשות את זה בצורה רגישה ויעילה? הנה דוגמה למקרה: 'חמוד שלי, יש נושא שחשוב לי לדבר איתך עליו. שמעת בזמן האחרון במקרה את המילה חטופים? מה אתה יודע על החטופים? נהדר, אז מה שרציתי לספר לך זה שרחוק מפה, איפה שהתחילה המלחמה, היה עוד מקרה לא נעים: אנשים לא טובים חטפו ולקחו אליהם כמה אנשים מהמדינה שלנו ועכשיו הצבא שלנו שהוא צבא גדול, טוב וחזק עובד על להחזיר אותם. הגיעו אפילו עוד צבאות מהעולם לעזור לנו בזה ואפילו הצליחו להחזיר הרבה מהם לארץ. זה משמח ומרגש ועכשיו הם נמצאים עם המשפחות שלהם.
"אני יכולה לנחש שאולי המצב הזה קצת מוזר או מפחיד אותך וזה גם הגיוני. כולם בהתחלה נלחצו. חשוב גם שתדע שהצבא שלנו ושאר הצבאות שומרים עלינו עכשיו כל כך טוב ככה שהדבר העצוב הזה לא יכול לקרות שוב! אנחנו בטוחים! מה דעתך? יש משהו שאתה רוצה לשאול? אם אתה שומע משהו בנושא אני אשמח שתספר לי כי לפעמים אתה תשמע דברים לא נכונים וזה עלול לעשות לך הרגשה לא נעימה".
נעמה, מה בעצם עשית כאן?
"הרחקה - הרחקתי את הנושא מהילדים על מנת שלא יחששו. האירוע קרה רחוק מפה. שיתוף - נתתי לילדים הרגשה שאפשר לדבר איתי על הכל והסברתי להם בדיוק מה היה. שיקוף - נתתי מקום לתחושות - זה בטח הלחיץ או הפחיד… מה הרגשת? נרמול - נרמלתי (נורמלי) את התחושות - הגיוני שהרגשת ככה. כולם הרגישו ככה. ביטחון - הענקתי ביטחון וידע: יש לנו צבא חזק וטוב, עוד צבאות בעולם עוזרים לנו והרבה מהחטופים חזרו. הרגעה - עניתי על שאלות שאני לא בטוחה שהם ידעו לשאול: זה לא יכול לקרות שוב, ומקום לדבר - נתתי את המקום לבוא, לשתף ושאול".
צובל מדגישה שחשוב לייצר שיחה מרגיעה ולא הרצאה או התחמקות מהנושא, שכן לעתים ישנם מקרים שבהם הורה נמנע מלדבר על נושא מסוים והילדים מקבלים את המסר שאסור לדבר עליו. "ואז הם מקוששים את התשובות שלהם מהסביבה, מהתקשורת ומההשלמה שהם עושים לעצמם בראש מה שגורם לתסריטים מפחידים עבורם", מסכמת צובל.
"הכי חשוב הוא שהילד ירגיש שההורים שלו הם מקום בטוח ופתוח לשיח. אין דבר כזה 'שאלה טיפשית' ואין נושא שהוא 'טאבו'. מותר ואף רצוי לדבר על הכל. במידה ואתם מרגישים שהכלים שלכם לתיווך מוגבלים, גם אם הילד שלכם לא חווה משבר גדול, אני ממליצה להתייעץ עם גורם מקצועי שיעזור לכם להגיע אל הילדים וליצור בבית את המקום לשאלות, לפחדים, לחששות ובכלל לתיווך המידע לגבי כל מה שקורה. כמובן שאם הילדים חוו טראומה אני ממליצה ישר לגשת לליווי מקצועי".